Już przed planowaną ciążą należy się do niej przygotować, wprowadzając odpowiednie zmiany w sposobie żywienia i trybie życia. Konieczne jest urozmaicanie jadłospisu i korzystanie z jak największej ilości różnych produktów - w ten sposób znacznie zmniejszy się ryzyko wystąpienia niedoborów składników odżywczych. Dla rozwoju płodu najważniejszymi składnikami odżywczymi są: kwas foliowy, żelazo, jod, cynk i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego też wszystkie te składniki muszą być dostarczane w odpowiedniej ilości wraz z pożywieniem.
Planując ciążę należy przede wszystkim zabezpieczyć się przed niedoborem kwasu foliowego, należącego do witamin z grupy B. Groźne są jego niedobory nie tylko w czasie ciąży, ale również przed zapłodnieniem. Naukowcy stwierdzili bowiem, że niskie spożycie kwasu foliowego powoduje zwiększone ryzyko urodzenia dziecka z wrodzoną wadą układu nerwowego i liczne komplikacje w przebiegu ciąży. Wady te powstają bardzo wcześnie, bo już na przełomie 3. i 4. tygodnia ciąży, kiedy przyszła kobieta najczęściej nie jest jeszcze świadoma swojego stanu. Dlatego tak ważne jest, aby każda kobieta przed zajściem w ciążę skontaktowała się wcześniej ze swoim lekarzem w sprawie przyjmowania preparatów kwasu foliowego. Powinna również spożywać więcej produktów będących jego dobrym źródłem.
Z powodu dużego zapotrzebowania na witaminy i składniki mineralne, przy zwiększonym tylko o 300 kcal zapotrzebowaniu na energię, mogą u kobiety w ciąży wystąpić niedobory niektórych składników odżywczych. Szczególnie groźny może być niedobór żelaza, wapnia, cynku, jodu oraz witaminy E, C i beta-karotenu. Wówczas lekarz może zalecić - oprócz racjonalnego odżywiania się - dodatkowe stosowanie preparatów witaminowo-mineralnych.
Warto dodać, że podczas ciąży groźne mogą być nie tylko niedobory różnych składników, ale również nadmiary, zwłaszcza witaminy A i D. Powstają one najczęściej na skutek nadmiernej suplementacji diety preparatami witaminowymi (np. podczas korzystania jednocześnie z kilku rodzajów preparatów witaminowo - mineralnych). Należy więc jeszcze raz podkreślić, że stosowanie i dawkowanie tego rodzaju preparatów powinno być ustalone przez lekarza prowadzącego ciążę.
Ważnym zagadnieniem przed i w czasie ciąży jest również odchudzanie się. Obecnie wiele kobiet dba o swoją sylwetkę, stosując różnego rodzaju diety odchudzające, często źle zbilansowane i prowadzące do niedoborów składników odżywczych. Dlatego też nie należy się odchudzać nie tylko w czasie ciąży, ale również krótko przed jej początkiem. Stwierdzono bowiem, że kobiety, które zbyt mało przybywają na wadze, często rodzą dzieci z małą masą urodzeniową.
W okresie ciąży przybieranie na wadze jest jak najbardziej prawidłowym zjawiskiem. Jednakże przyrost masy ciała w czasie całej ciąży nie może przekroczyć zalecanych norm. Podczas ciąży organizm kobiety potrzebuje większej ilości energii i składników odżywczych. W tym okresie znacząco zwiększa się zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne, nawet o 50-100%. Natomiast kaloryczność dziennej racji pokarmowej powinna być zwiększona jedynie o 300 kcal.
artykuł mgr. Magdaleny Makarewicz-Wujec i dr. n. med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu Żywności i Żywienia
źródło: "Żyjmy dłużej" 8 (sierpień) 1999
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz