wtorek, 11 września 2007

Zachcianki kulinarne w ciąży

Ich symbolem stał się kiszony ogórek. Zachcianki uważane są powszechnie za charakterystyczny objaw ciąży. W rzeczywistości nieodparta chęć na zjedzenie jakiejś potrawy może sygnalizować ciążę tylko w połączeniu z innymi, typowymi dla tego stanu odczuciami. Faktem natomiast jest, że w ciąży pojawia się zwykle nadwrażliwość zapachowa i zmienia się smak. Tak więc kobiety "mięsożerne" często przestają lubić pieczyste, a wielbicielki ciastek z kremem odwracają z niechęcią wzrok od wystawy cukierni. Można oczywiście trochę folgować tym nowym upodobaniom, ale kobieta w ciąży powinna przede wszystkim bardzo starannie się odżywiać, pamiętając o dostarczeniu organizmowi odpowiedniej ilości białka, błonnika, witamin i minerałów. Najważniejszą witaminą w tym wczesnym okresie ciąży jest kwas foliowy (Wit. B5). Bez niej układ nerwowy dziecka nie rozwinie się prawidłowo.

Brak komentarzy: